Skoči na vsebino

Marko Iršič : Mediacija

Podrobnosti knjige

humanistika in družboslovje / management / pravna literatura

Mediacija Marko Iršič

Mediacija je metoda reševanja sporov, ki spodbuja sodelovanje pri iskanju rešitve in se bistveno razlikuje od večine ostalih metod. Izhaja namreč iz drugačnih predpostavk kot marsikatera, še tako uveljavljena metoda. Za razliko od večine drugih metod ni vezana na vsebino, ampak skrbi za proces reševanja in ne izhaja iz stališča, da je resnica ena, temveč da je resnica bolj kompleksna, kot se zdi na prvi pogled, in da vsak od vpletenih vidi del te resnice, ki jo skozi dialog lahko skupaj odkrivajo. Metoda mediacije tudi opušča nasprotniško naravnanost vpletenih v konflikt in vzpodbuja sodelovalno držo kljub konfliktu, ki ni obravnavan kot posledica zlonamernosti drugega, ampak kot skupen problem, ki ga dva lahko skupaj rešita.


Lastnost Vrednost
Založba Zavod Rakmo
Leto izdaje 2019
Strani 421
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789619448731

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Marko Iršič: Mediacija
Marko Iršič: Mediacija
5,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Mediacija je metoda reševanja sporov, ki spodbuja sodelovanje pri iskanju rešitve in se bistveno razlikuje od večine ostalih metod. Izhaja namreč iz drugačnih predpostavk kot marsikatera, še tako uveljavljena metoda.

Za razliko od večine drugih metod ni vezana na vsebino, ampak skrbi za proces reševanja in ne izhaja iz stališča, da je resnica ena, temveč da je resnica bolj kompleksna, kot se zdi na prvi pogled, in da vsak od vpletenih vidi del te resnice, ki jo skozi dialog lahko skupaj odkrivajo.

Metoda mediacije tudi opušča nasprotniško naravnanost vpletenih v konflikt in vzpodbuja sodelovalno držo kljub konfliktu, ki ni obravnavan kot posledica zlonamernosti drugega, ampak kot skupen problem, ki ga dva lahko skupaj rešita.

Mediacija, čeprav zanjo uporabljamo eno besedo, vključuje celo vrsto različnih pristopov, med katerimi obstajajo pomembne razlike. Tudi vsi mediatorji ne razumejo tega pojma na enak način, zato bo v prid večje jasnosti v tej knjigi v začetnem delu predstavljenih nekaj pristopov mediacije in razlik med njimi, v nadaljevanju pa bo bolj natančno opisan eden izmed modelov mediacije, ki se imenuje Transformativna mediacija.

Transformativna mediacija je še posebej primerna za situacije, ko dva ali več posameznikov želi pomoč pri sporazumnem razreševanju določene problematike ali pri konstruktivnosti pogovora in želi pri tem imeti dovolj svobode za komunikacijo o zadevnem področju drug z drugim. Pri transformativnem modelu mediacije so udeleženci tisti, ki odločajo o tem, kaj je za njih pomembno in kaj želijo razrešiti ali o čem se želijo pogovoriti, mediatorjeva vloga pa je, da jim pri tem pomaga oziroma jih v njihovem prizadevanju podpira.

Učinki mediacije, opisani v tej knjigi, veljajo predvsem za transformativno in v določeni meri za facilitativno mediacijo, manj pa za evaluativno, katere cilj je doseči poravnavo. Seveda pa je konkretna izvedba mediacije odvisna od mediacijskega stila konkretnega mediatorja. Tudi evaluativni mediator lahko uporablja facilitativne in transformativne tehnike, tako da bi v praksi težko govorili o čistih stilih, seveda pa lahko govorimo o npr. pretežno transformativnem ali pretežno evaluativnem pristopu.

Ta knjiga je namenjena v prvi vrsti mediatorjem in udeležencem usposabljanj za mediatorje kot dodatno gradivo in pomoč pri bolj kakovostnem izvajanju mediacije. Namenjena pa je tudi vsem, ki jih mediacija zanima in bi o mediaciji radi izvedeli več in ugotovili, kaj jim mediacija ponuja oziroma kakšne možnosti mediacija odpira, ter tistim, ki bi želeli na drugačen, bolj konstruktiven, sporazumen način razreševati spore oziroma konflikte, v katerih se znajdejo.

 

Knjiga je razdeljena na enajst poglavij, in sicer: Kratka zgodovina mediacije; Konflikt in njegovo ozadje; Mediacija, njene prednosti in načela; Za mediacijo primerni in manj primerni spori; Vrste mediacije; Vloga mediatorja in somediacija; Faze mediacije; Obvladovanje procesa mediacije; Pravni in formalni vidiki mediacije; Mediacija in druge oblike reševanja sporov; Usposabljanje za mediatorje.

V prvem poglavju je orisana zgodovina mediacije z njenim ponovnim odkritjem ob koncu preteklega tisočletja in kratkim pregledom razvoja mediacije v Sloveniji.

V drugem poglavju je kratko predstavljen konflikt in njegovo ozadje za boljše razumevanje povezave med mediacijo in konfliktom ter učinkov oziroma vplivov mediacije na konstruktivnost konfliktne interakcije, saj je mediacija zelo učinkovita metoda obvladovanja konfliktov.

V tretjem poglavju je predstavljena opredelitev mediacije, prednosti njene uporabe in temeljna načela.

V četrtem poglavju so predstavljene značilnosti sporov, ki so še posebej primerni za mediacijo, in tudi tistih, ki so za mediacijo nekoliko manj primerni, čeprav v osnovi noben spor ni povsem neprimeren za mediacijo.

V petem delu so predstavljene vrste mediacije, ki jih lahko delimo glede na način posredovanja mediatorja, to je glede na pristop oziroma model, ki ga uporablja (npr. facilitativna, transformativna, evaluativna), ali glede področja uporabe (družinska, gospodarska, v podjetjih, medsosedska, šolska ...), glede na zaostrenost spora (proaktivna, preventivna, kurativna ...), glede na ponudnika oziroma izvajalca (pri samostojnem mediatorju, organizaciji, v skupnosti, notranja, sodišču pridružena, integrirana...), lahko pa jo delimo tudi glede na obliko (enkratna ali večkratna, periodična, maratonska, krizna... ).

V šestem poglavju je opredeljena vloga mediatorja in opisana somediacija, vključno z njenimi prednostmi in izzivi. Predstavljena je tudi vloga opazovalca in možnost zamenjave mediatorja, če udeleženca tako želita, in pa dolžnost mediatorja, da odstopi v določenih primerih.

V sedmem poglavju je predstavljen potek mediacije v obliki faz, ki jih v grobem lahko razdelimo na začetne ali pripravljalne faze, jedrne faze in pa zaključne oziroma nadaljevalne faze. Izpostavljeni so tudi razlogi in koraki v primeru prekinitve mediacije.

V osmem poglavju so predstavljene tehnike in smernice za obvladovanje procesa mediacije, vključno s postavljanjem pravih vprašanj, temeljnimi tehnikami, ovirami za uspešnost procesa in njihovim odpravljanjem, ravnotežjem med čustvenostjo in umirjenostjo, umirjanjem sogovornikov in občutljivostjo za proces in sogovornika. Opredeljeno je, kaj je problem, in kratko predstavljenih nekaj tehnik za ustvarjalno reševanje problemov.

V devetem poglavju so predstavljeni pravni in formalni vidiki mediacije, vključno s predstavitvijo mediatorske etike, slovenske zakonodaje, priporočil Sveta Evrope in evropske direktive.

V desetem poglavju je predstavljena umestitev mediacije med druge oblike pomoči pri konstruktivnem razreševanju spornih vprašanj: terapijo, svetovanjem, coachingom in razvijanjem veščin, kot tudi s sodiščem, arbitražo, pogajanji itd.

V enajstem poglavju pa je kratko predstavljeno usposabljanje za mediatorje, vključno z osnovnim usposabljanjem in nadaljevalnimi usposabljanji, kot tudi z dodatnim izobraževanjem in supervizijo.

Na koncu je dodanih še nekaj prilog: Zakon o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah, Direktiva evropskega parlamenta in sveta o nekaterih vidikih mediacije v civilnih in gospodarskih zadevah, Evropski kodeks ravnanja za mediatorje, vzorec dogovora o mediaciji, vzorec pravilnika o notranji mediaciji in vzorec pravilnka o šolski mediaciji.


Povezane knjige


Dragan Potočnik idr., Maja Lamberger Khatib (uredila): SOŽITJE MED KULTURAMI – POTI DO MEDKULTURNEGA DIALOGA V
Dragan Potočnik idr., Maja Lamberger Khatib (uredila): SOŽITJE MED KULTURAMI – POTI DO MEDKULTURNEGA DIALOGA V
14,99 €
Dragan Potočnik idr., Maja Lamberger Khatib (uredila)
SOŽITJE MED KULTURAMI – POTI DO MEDKULTURNEGA DIALOGA V
Karel Gržan: Misel v ujetništvu velikega inkvizitorja
Karel Gržan: Misel v ujetništvu velikega inkvizitorja
2,99 €
Karel Gržan
Misel v ujetništvu velikega inkvizitorja
Andrej Perko: Večkrat sem ji kupil rože, kot je ona mene pričakala v negližeju
Andrej Perko: Večkrat sem ji kupil rože, kot je ona mene pričakala v negližeju
16,99 €
Andrej Perko
Večkrat sem ji kupil rože, kot je ona mene pričakala v negližeju
Uroš Perko: Duševne motnje v športu
Uroš Perko: Duševne motnje v športu
19,99 €
Uroš Perko
Duševne motnje v športu
Jakob Streit: Zakaj otroci potrebujejo pravljice?
Jakob Streit: Zakaj otroci potrebujejo pravljice?
10,99 €
Jakob Streit
Zakaj otroci potrebujejo pravljice?
Vlado Began: Papež: oče laži in morilec od vsega začetka?
Vlado Began: Papež: oče laži in morilec od vsega začetka?
14,99 €
Vlado Began
Papež: oče laži in morilec od vsega začetka?

Druge knjige avtorja


Marko Iršič: Conflict competence: understanding, assessing and improving the ability to deal with conflicts
Marko Iršič: Conflict competence: understanding, assessing and improving the ability to deal with conflicts
5,99 €
Marko Iršič
Conflict competence: understanding, assessing and improving the ability to deal with conflicts
Marko Iršič: Communication Wellness:  new standards for quality communication in organizations
Marko Iršič: Communication Wellness: new standards for quality communication in organizations
9,99 €
Marko Iršič
Communication Wellness: new standards for quality communication in organizations
Marko Iršič: Umetnost obvladovanja konfliktov
Marko Iršič: Umetnost obvladovanja konfliktov
4,99 €
Marko Iršič
Umetnost obvladovanja konfliktov
Marko Iršič: Mediacija: pomoč pri razreševanju konfliktov
Marko Iršič: Mediacija: pomoč pri razreševanju konfliktov
2,49 €
Marko Iršič
Mediacija: pomoč pri razreševanju konfliktov
Marko Iršič: Introduction to Interpersonal Conflict Resolution
Marko Iršič: Introduction to Interpersonal Conflict Resolution
2,49 €
Marko Iršič
Introduction to Interpersonal Conflict Resolution

Prijavite se na e-novice

Source