Skip to content
Maja Topole: Geografija občine Moravče
1,99

zgodovina in geografija

Ocena: 78% | 15 ocen

Geografija občine Moravče

Maja Topole


Delo je s področja regionalne in agrarne geografije ter regionalnega planiranja. Avtorji upoštevajo prostor celotne občine. Sistematično analizirajo vse glavne naravne in mnoge družbene pokrajinske dejavnike: kamninsko podlago, tipe reliefa, nadmorske višine, nagnjenost tal, vodne razmere, vključno s poplavnimi razmerami, podnebne razmere, posebej osončenost, prst in rastlinstvo, rabo tal, prebivalstvo, naselja in gospodarstvo. Na podlagi analize je izvedena podrobna členitev občine na majhne homogene enote, tri v podolju in štiri v hribovju. Knjiga se ukvarja tudi z vrednotenjem pokrajine z vidika posameznih vrst kmetijske rabe; ugotavlja primernost zemljišč za njive, travnike in sadovnjake ter kakovost tal z vidika poselitve. Dodana sta še predlog najustreznejše rabe tal in pregled neracionalno rabljenih zemljišč.


Lastnost Vrednost
Založba ZRC SAZU
Zbirka Geografija Slovenije
Leto izdaje 2003
Strani 238
Jezik slovenski
Tip datoteke pdf
ISBN 9789612545031

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Uporabne niso le sintetske karte; s pridom lahko uporabimo tudi tematske karte, ki prikazujejo posamezne naravne dejavnike. Poudarek je na ugotavljanju odvisnosti med pokrajinskimi dejavniki in njihovem součinkovanju, na iskanju zakonitosti in vzrokov za posamezne pojave ter na medsebojnih primerjavah mikroregij. Bistvena je uporaba metode prekrivanja kart in številnih kvantitativnih matematično-statističnih metod oziroma geografskega informacijskega sistema.Po navedeni metodi je bila doslej v Sloveniji preučena le Mirnska dolina, med občinami pa so Moravče prve, ki so deležne tovrstne celostne obdelave. Vse naštete geografske prvine so prikazane po omenjenih sedmih mikroregijah, tako v absolutnem kot relativnem smislu. Predstavljene so tudi s fotografijami, zemljevidi, grafi in preglednicami.Knjiga je namenjena vsem, ki žele poglobiti védenje o svoji domači pokrajini, posebej pa uporabnikom prostora – kmetijcem, iskalcem primernih zazidalnih površin, prostorskim načrtovalcem, načrtovalcem različnih poti in obiskovalcem. Nudi tudi obsežen seznam virov in literature z različnih strokovnih področij, ki obravnavajo Moravško dolino.


Povezane knjige


Božo Repe, Darja Kerec: Slovenija, moja dežela
17,99
Božo Repe, Darja Kerec
Slovenija, moja dežela
Jakob J. Kenda: Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike
23,99
Jakob J. Kenda
Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike
Različni avtorji in avtorice: Geografija v šoli
8,99
Različni avtorji in avtorice
Geografija v šoli
Različni avtorji in avtorice: Zgodovina v šoli
11,99
Različni avtorji in avtorice
Zgodovina v šoli
Jože Karlovšek: Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe
4,99
Jože Karlovšek
Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe
Christopher Clark: Mesečniki - Kako je Evropa leta 1914 zabredla v vojno
18,99
Christopher Clark
Mesečniki - Kako je Evropa leta 1914 zabredla v vojno

Druge knjige avtorja


David Bole,Franci Petek,Marjan Ravbar,Peter Repolusk,Maja Topole: Spremembe pozidanih zemljišč v slovenskih podeželskih naseljih
1,99
David Bole,Franci Petek,Marjan Ravbar,Peter Repolusk,Maja Topole
Spremembe pozidanih zemljišč v slovenskih podeželskih naseljih
Maja Topole: Mirnska dolina
1,99
Maja Topole
Mirnska dolina