Skip to content
Milan Petek Levokov: Pesnike streljat – šus v glavo in pika!
4,49
Pokukaj v knjigo ...

Humor in satira / Poezija in dramatika

Ocena: 78% | 15 ocen

Pesnike streljat – šus v glavo in pika!

Milan Petek Levokov


Pesnike streljat – šus v glavo in pika je dokaz, da je danes še vedno mogoče ustvarjati literaturo s klasičnimi etičnimi principi v njenem jedru, pri tem še daleč ni nujno, da le-to zapade v morebitno moraliziranje. Pesniški jezik songov je razumljiv, seže od tradicijonalnega verza do svobodnega verza. Čeprav pomeni v fizičnem obsegu le snopič poem in songov, predstavlja s svojo izvirnostjo in odsotnostjo podobnega v slovenski poeziji, nujno potrebno osvežitev, ki bo zagotovo našla svojo bralno publiko. (Revija Provinca, 2016)


Lastnost Vrednost
Založnik Društvo MAUS
Spremna beseda Revija Provinca
Leto izdaje 2016
Strani 40
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789619391952

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Milan Petek Levokov: Pesnike streljat – šus v glavo in pika

V nasprotju s poeti, ki iščejo v poeziji skrivnosti in zavetišče, v njeni izmuzljivosti presoje besed in misli, se pesnik Milan Petek Levokov v zbirki poemov in songov Pesnike streljat – šus v glavo in pika, sicer pesniškemu recitalu za pet oseb in za psa, kot to sam poimenuje, ne ukvarja s stvarmi, ki so tuje
človeški pameti oziroma spoznanju. V sicer zagonetne probleme zareže z jasnim razumom, čisto emocijo; in seveda s satiro, humorjem in grotesko, česar vsega izrazit mojster je tudi v prozi. Pesnik se nam (znova) pokaže kot odprt in angažiran ustvarjalec, ki s svojim trdno zgrajenim svetom idej, ocen in vrednotenj odgovarja na izzive sodobnosti ter z vsem instrumentarijem, ki mu je kot umetniku na voljo, razgalja družbo in njene mehanizme.
V njegovem središču so vsa vprašanja, ki sodijo v jedro poezije, pri tem pa ne zakriva svojega kritičnega odnosa do najbolj ključnih problemov življenja kot posameznika ali kot delčka današnje, že skoraj atomizirano razdrobljene in alienirane družbe. Dotika se večno tekočega in izmuzljivega časa,
odnosa do morale, boga, pa tudi vprašanja minljivosti. Njegovo slikanje mizerije vsakdanjega življenja, včasih naivno, včasih prozaično, bralca ne pušča neprizadetega. Vsaka njegova poema zahteva od bralca odziv, tako racionalni kot čustveni.

(Provinca, Revija za umetnost in dialog kultur, 2106)


Povezane knjige


Peter F. Prust: Hudič v rajski knjižnici
11,99
Peter F. Prust
Hudič v rajski knjižnici
Yanes Žojs: Mame in očetje
11,99
Yanes Žojs
Mame in očetje
Miroslav Slana-Miros: Narečne popevke
4,99
Miroslav Slana-Miros
Narečne popevke
Tone Dodlek: Kraljestvo kiča
4,99
Tone Dodlek
Kraljestvo kiča
Srečko Niedorfer: Moja mala mestna rapsodija
11,99
Srečko Niedorfer
Moja mala mestna rapsodija
Bogdan Novak: Šola za pijance
9,99
Bogdan Novak
Šola za pijance