Skoči na vsebino

Karel Destovnik - Kajuh : Zbrane pesmi

Podrobnosti knjige

Poezija in dramatika

Zbrane pesmi Karel Destovnik - Kajuh

V Zbranih pesmih je objavljenih stoenainpetdeset Kajuhovih zapisov pesmi. Gre za izdajo, ki bralcu prvič na enem mestu predstavi vso poezijo izpod Kajuhovega peresa.


Lastnost Vrednost
Založba Knjižnica Velenje
Leto izdaje 2018
Strani 60
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789619369593

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Karel Destovnik - Kajuh: Zbrane pesmi
Karel Destovnik - Kajuh: Zbrane pesmi
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Kajuh in njegova poezija sta med ljudmi globoko vsajena že več kot sedem desetletij. Izdaje zbirk njegove poezije so bile v tem času številne, vendar so bile običajno omejene na izbor njegovih najbolj znanih pesmi. Namen te izdaje pa je bralcu prvič na enem mestu – brez bremena literarnovednih besedil – predstaviti vso poezijo izpod Kajuhovega peresa, saj navadno posegamo le po ožjem izboru njegovih najbolj znanih in že skorajda ponarodelih verzov. V Zbranih pesmih objavljamo stoenainpetdeset Kajuhovih zapisov pesmi, od tega je šestnajst prvih objav. V tej knjigi Kajuhovi poeziji dodajamo le kratek oris pesnikovega življenja in nekaj najnujnejših opomb.

Pesmi so praviloma zapisane v različici, objavljeni v Cesarjevem Zbranem delu, saj dostikrat obstaja več različnih zapisov posamezne pesmi – popravili smo le nekaj napak (pretežno tiskarskih), štiri naslove, Ciklu ljubezenskih pesmi smo v kazalu dodali uveljavljene naslove. Dodali smo vse doslej najdene in še neobjavljene pesmi, osnutke oziroma odlomke pesmi iz rokopisne zapuščine Kajuhovega zgodnejšega obdobja ter njegove zadnje ustvarjalne zamisli iz drobne, črne beležnice, ki jo je imel pri sebi, ko je padel. V Zbranih pesmih objavljamo stoenainpetdeset Kajuhovih zapisov pesmi, od tega je šestnajst prvih objav. Na prve objave opozarjamo v opombah. Uredniku so bili pri njegovem delu dragocena pomoč strokovni nasveti dr. Miklavža Komelja.

Kajuhovo poezijo smo skušali vsaj približno razporediti po datumu nastanka, ki ga je pri marsikateri pesmi sicer težko ugotoviti, ali po datumu objave. V prvem delu je zbrana poezija, ki je nastala v času od leta 1938 do okupacije Jugoslavije aprila 1941, v drugem delu pa so pesmi, ki so nastale od začetka okupacije do pesnikovega odhoda v partizane. V zadnjem, najkrajšem delu, so pesmi, ki jih je Kajuh napisal v partizanih (dodali smo Ribičičevi pesmi Na oknu in V mraku gozda, ki sta jima Kajuh in Matej Bor skupno dodala po eno kitico).


Povezane knjige


Paul Celan: Zbrane pesmi II
Paul Celan: Zbrane pesmi II
28,99 €
Paul Celan
Zbrane pesmi II
Ivan Cankar: Pohujšanje v dolini šentflorjanski
Ivan Cankar: Pohujšanje v dolini šentflorjanski
3,99 €
Ivan Cankar
Pohujšanje v dolini šentflorjanski
Ivan Cankar: Za narodov blagor
Ivan Cankar: Za narodov blagor
3,99 €
Ivan Cankar
Za narodov blagor
Ivan Cankar: Kralj na Betajnovi
Ivan Cankar: Kralj na Betajnovi
3,99 €
Ivan Cankar
Kralj na Betajnovi
Ivan Cankar: Hlapci
Ivan Cankar: Hlapci
3,99 €
Ivan Cankar
Hlapci
Aleš Šteger: Pričevanje
Aleš Šteger: Pričevanje
16,99 €
Aleš Šteger
Pričevanje

Prijavite se na e-novice

Source