Skip to content
Bojan Ekselenski: Poezija magije in mistike: Tako je bog govoril
4,99
Pokukaj v knjigo ...

Poezija in dramatika

Ocena: 78% | 15 ocen

Poezija magije in mistike: Tako je bog govoril

Bojan Ekselenski


Poezija magije in mistike je poezija tišine, kontemplacije in pripoved o ustvarjenju vesolja. To ni poezija hrupa, temveč absolutne tišine iz časov, ko vesolje še ni obstajalo.


Lastnost Vrednost
Založnik Bojan Ekselenski
Zbirka Fantazija
Spremna beseda Bojan Ekselenski
Leto izdaje 2014
Strani 62
Jezik slovenski
Tip datoteke epub

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Zakaj torej še ena pesniška zbirka?
Pravično vprašanje!
Pričujoča pesniška zbirka je drugačna. Kako?
Poezija je izpoved imperij uma, ubeseden lirični hrup izpovedujoče osebnosti. Osebne impresije trpljenja, hrepenenja, sreče, ponotranjenega dojemanja sveta in podobno so temelji poezije. Skratka, človekova zavest je hrupna poljana odzivanja na svet okoli nas. Poetična duša ta silni pritisk poskuša kanalizirati skozi poezijo. Verzi so ubesedni hrup ponotranjene refleksije.
A pričujoča zbirka ni odmev hrupa, temveč tišine. V tem je ta zbirka nekaj drugačnega.
 Naj podam krajši uvod.
Človeška zavest je prostor, kjer se fokusirajo vplivi časa in prostora. S pomočjo zavestnega truda je možno ves ta hrup utišati in zavest očistiti vplivov okolja. Ko se človeška zavest utiša, postane popolnoma odprta za to, čemur mistiki rečejo božanski vplivi. Središče zavesti postane ogenj čistega uvida, neobremenjenega z bučanjem valov čutil, čustev in misli. Mistiki temu rečejo poslušanje tišine božjega razodevanja. V resnični magiji je to prevajanje božje volje v udejanjen Univerzum.
Besede so nepomembne. Pravzaprav so odraz misli, približek posredovanja notranjega sveta. Torej so približek tudi izražanja notranje tišine.
V pesmih, ki sledijo, boste zaman iskali sledi hrupnega prepleta čustev in odzivanja na svet okoli nas. Te pesmi so nasprotje hrupnega izpovedovanja trpeče duše, navdihnjene od hermetične muze nerazumevanja.
Podnaslov zbirke je Tako je bog govoril. Seveda sebe ne smatram za boga. To bi bilo skrajno predrzno. Sebe smatram za poslušalca tišine nebeških strun razodevajočega vesolja. Z naporom volje je vsakdo sposoben doseči prozornost poslušanja božanskih vplivov. Ko postaneš zgolj kanal skrivnosti onkraj zaznav, lahko spregovoriš s poezijo tišine. Bog govori s tišino. Hrup ni božje delo. To je človeško delo.
(iz spremne besede)


Povezane knjige


Neža Maurer: Nekaj zelo zelo lepega
16,99
Neža Maurer
Nekaj zelo zelo lepega
Marko Tomaš: Zbogom, fašisti
7,99
Marko Tomaš
Zbogom, fašisti
Erika Vouk: Z zamahom ptice neka roka slika
8,99
Erika Vouk
Z zamahom ptice neka roka slika
Jana Putle Srdić: Diese Nacht kommen Käfer aus der Erde gekrochen
12,99
Jana Putle Srdić
Diese Nacht kommen Käfer aus der Erde gekrochen
A. B. Jošua, Amos Oz, David Grossman, ...: En zo agada
4,99
A. B. Jošua, Amos Oz, David Grossman, ...
En zo agada
Ivo Stropnik: Šivala je zvezda deklico: knjiga podvprašanj: slovar melanholije in radoživosti: z novimi podvprašanji ilustriranih 652 izbranih "lirskoslovarskih gnezd" iz avtorjevega 35-letnega pesniškega opusa (1983-2018)
0,00
Ivo Stropnik
Šivala je zvezda deklico: knjiga podvprašanj: slovar melanholije in radoživosti: z novimi podvprašanji ilustriranih 652 izbranih "lirskoslovarskih gnezd" iz avtorjevega 35-letnega pesniškega opusa (1983-2018)