Skoči na vsebino

Vanja Lebar Varga : BesedoVanja 4

Podrobnosti knjige

Biografije in spomini / Kratke zgodbe in esejistika / e-knjige za otroke / e-knjige za mladostnike / umetnost, arhitektura in moda / leksikoni, enciklopedije, slovarji / šport, prosti čas in družabne igre / jezikoslovje

BesedoVanja 4 Vanja Lebar Varga
BesedoVanja 4

Knjigo sem namenila, vsem, ki iščejo svojo misel prihodnosti.


Lastnost Vrednost
Založba Lebarorama
Zbirka BesedoVanja
Oprema Vanja Lebar Varga
Leto izdaje 2021
Strani 67
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789619350881

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Vanja Lebar Varga: BesedoVanja 4
Vanja Lebar Varga: BesedoVanja 4
9,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

POVZETEK E KNJIGE PO POGLAVJIH:

S pisanjem te e knjige sem ugotovila, da me slovarji še vedno tako navdihnejo, da preprosto zapišem misli, ki jih brez njih nikoli ne bi. 

JEZIKOVNA INTELIGENCA:  »Besede so za vaše možgane, kakor živi organizmi za zemljo.« V poglavju Jezikovna inteligenca, ki je prvo poglavje e knjige vas opomnim, da sem tu. Pišem o besedilih, nekaj zanimivosti o pisanju, jeziku. Poglavje sem popestrila  s citatom in umskim izzivom. V poglavju govorim o hec-u, o jedru in tehnični spretnosti rabe jezika.

RAZUM: V drugem poglavju absolutno razumsko raziskujem težnjo razuma. O oblikovanem mojem, tvojem in njihovem vtisu. Sprašujem se, ali naj zdaj dvomim, ali verjamem. Ko pa vem, da jaz nisem moje misli, lahko verjamem le v ljubezen. In zaključujem z mislijo, da je človek bolj ustvarjalen, če ima prostrani um.

JEZIK IZRAZA IN INTELIGENCA: Zakaj smo nerodni, kdaj smo nerodni? Zakaj nekateri menijo, da je življenje le oder, na katerem nastopajo? Ali res lahko koncentracijo izboljšamo s telesnim ravnotežjem? Pri komu so določene oblike bolj, pri komu manj izražene? Omenim logično – matematično inteligenco, prostorsko inteligenco in telesno inteligenco. In menim, da je zrelo telesno izražanje ples. Ta je dostopen množicam. Zato urno na plesišče.

EVOLUCIJA: Sorodnik, fenotip, razvoj. So naša ravnanja podedovana in okus privzgojen? Strah me je napačnih mutacij genskega kromosoma. Kdo sploh je še vreden čaščenja? Ugotavljam pa, da je dejstvo, de le če smo dovolj hitri, hitrejši od »nareka«, lahko mi narekujemo. Kdo bi to razumel. Če želiš razumeti preberi poglavje in morda še kakšno knjigo zraven na to temo. Če ne, pa bodimo preprosto hvaležni za to, kar smo.

VERSTVA IN ETIKA: V poglavju se dotaknem individualne religioznosti, budizma, krščanstva in čarovnije. Če vem, kdo sem, potem lažje iščem smisel. Še kakšno zgodovinsko dejstvo bi se našlo. In razmislek o poizkusu ideološke manipulacije, nedosegljive popolnosti sakralne umetnosti. In na dejstvo, da čudež lahko ozdravi obsedence.

LIPOGRAMI od A do Ž: V tem poglavju je vsak zapis brez ene črke. To pomeni, da je v prvem zapisu prepovedano uporabiti črko A, v drugem zapisu črko B, v tretjem zapisu črko C in tako naprej. Zato so nastali spisi, ki so malo (ne)navadni. Ker za vsako besedo iščem sopomenko tako dolgo, dokler ne najdem ustrezne besede s katero lahko opišem željeno vsebino.

VSILJIVCI: V poglavju vsiljivci gre za dobro znano iskanje vsiljenih besed med besedo, ki se ves čas ponavlja. Besedni umski izziv je v kocki. Takšnih kock je enako število, kot ima abeceda črk, ker je na vsako črko izbrana ena beseda. Čisto preprosti izziv, za sprostitev. Ta vaja dobro vpliva na očesne mišice in na delovanje naših možganov. V vsaki kocki so vsiljene 2 ali 3 besede. Poiščite jih.

KOCKE GLAGOLNIKOV: V kockah glagolnikov je skupek besed. Te me vabijo, da odpiram slovarje in jih raziskujem. Morda si boste tudi vi želeli razvozlati pomen besed. Morda vam bodo te le lepe na oko. Vsekakor je moj namen, da si v kocki izberete svoje besede in razmišljate o njih.

Tako je bralec e knjige BesedoVanja 4 izzvan k razmišljanju o več temah, k reševanju umskih izzivov in k temu, da ga morda kaj od navedenega vzpodbudi k literarnemu ustvarjanju. 

 


Povezane knjige


Alenka Furlan: Prebujanje II. del
Alenka Furlan: Prebujanje II. del
12,99 €
Alenka Furlan
Prebujanje II. del
Katarina Grabnar Apostolides, Ana Schnabl: Zadnja vijoličasta bledivka
Katarina Grabnar Apostolides, Ana Schnabl: Zadnja vijoličasta bledivka
16,99 €
Katarina Grabnar Apostolides, Ana Schnabl
Zadnja vijoličasta bledivka
Elin Cullhed: Evforija: roman o Sylvii Plath
Elin Cullhed: Evforija: roman o Sylvii Plath
22,99 €
Elin Cullhed
Evforija: roman o Sylvii Plath
Maja Sotenšek: Za vrati azila: pogled prostovoljke
Maja Sotenšek: Za vrati azila: pogled prostovoljke
6,99 €
Maja Sotenšek
Za vrati azila: pogled prostovoljke
Maja Sotenšek: Zbiralka terapij: zdravljenje raka tako in drugače
Maja Sotenšek: Zbiralka terapij: zdravljenje raka tako in drugače
7,99 €
Maja Sotenšek
Zbiralka terapij: zdravljenje raka tako in drugače
Uroš Buh: MOHOpedija
Uroš Buh: MOHOpedija
26,99 €
Uroš Buh
MOHOpedija

Prijavite se na e-novice

Source