Skip to content
Maurice Maeterlinck: Tople grede
9,99
Pokukaj v knjigo ...

Poezija in dramatika

Ocena: 78% | 15 ocen

Tople grede

Maurice Maeterlinck


Maeterlinckove Tople grede (Serres chaudes, 1889) so eno izmed temeljnih del belgijskega simbolizma. Poezija pisana v francoščini, kjer je v ozadju čutiti vpliv flamskega izročila. V zbirko je vključenih tudi Petnajst pesmi (Quinze chansons).


Lastnost Vrednost
Založnik KUD Logos
Prevod Vladimir Pogačnik
Spremna beseda Alen Širca
Leto izdaje 2017
Strani 123
Jezik francoski, slovenski
Tip datoteke epub

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Tople grede so edina izdana pesniška zbirka vélikega belgijskega pesnika in dramatika Maurica Maeterlincka, ki je dala vodilni ton t. i. belgijskemu simbolizmu. Za od razliko od klasičnega francoskega (pariškega) simbolizma se je ta navezovala na avtohtono flamsko izročilo in tako ob koncu 19. stoletja ustvarila vrhunsko literaturo, o kateri sloviti avstrijski simbolist Hugo von Hofmannsthal leta 1900 zapiše: »Največjo pesniško moč in najgloblji kozmični čut zdaj najdemo pri belgijskih pesnikih.«

Ne samo zaradi dejstva, da Tople grede predstavljajo obogatitev evropskega modernega pesništva, ki na neverjetno subtilen način preiskuje »brezno duše«, temveč še zlasti zato, ker je ta Maeterlinckova poezija in njegova zgodnja dramatika močno vplivala tudi na slovensko moderno, še posebno na Ivana Cankarja in Dragotina Ketteja, predstavlja prevod te odlikovane pesniške zbirke pomembno obogatitev slovenske kulture.


Povezane knjige


Neža Maurer: Nekaj zelo zelo lepega
16,99
Neža Maurer
Nekaj zelo zelo lepega
Marko Tomaš: Zbogom, fašisti
7,99
Marko Tomaš
Zbogom, fašisti
Erika Vouk: Z zamahom ptice neka roka slika
8,99
Erika Vouk
Z zamahom ptice neka roka slika
Jana Putle Srdić: Diese Nacht kommen Käfer aus der Erde gekrochen
12,99
Jana Putle Srdić
Diese Nacht kommen Käfer aus der Erde gekrochen
A. B. Jošua, Amos Oz, David Grossman, ...: En zo agada
4,99
A. B. Jošua, Amos Oz, David Grossman, ...
En zo agada
Ivo Stropnik: Šivala je zvezda deklico: knjiga podvprašanj: slovar melanholije in radoživosti: z novimi podvprašanji ilustriranih 652 izbranih "lirskoslovarskih gnezd" iz avtorjevega 35-letnega pesniškega opusa (1983-2018)
0,00
Ivo Stropnik
Šivala je zvezda deklico: knjiga podvprašanj: slovar melanholije in radoživosti: z novimi podvprašanji ilustriranih 652 izbranih "lirskoslovarskih gnezd" iz avtorjevega 35-letnega pesniškega opusa (1983-2018)