Skoči na vsebino

Boštjan Narat : Partíja

Podrobnosti knjige

Kratke zgodbe in esejistika

Partíja Boštjan Narat
Eseji

Eseji Boštjana Narata, zbrani pod naslovom Partija, so nabor tekstov, ki so se avtorju zapisali v zadnjih treh letih. Knjiga je bila nominirana za Rožančevo nagrado 2014.


Lastnost Vrednost
Založba Založba Pivec
Spremna beseda Mladen Dolar
Leto izdaje 2014
Strani 130
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789616897624

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Boštjan Narat: Partíja
Boštjan Narat: Partíja
8,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Nekateri izmed njih so nastali kot del doktorske naloge, ki jo je pisec zaključil leta 2010, drugi so bili objavljeni v različnih revijah in zbornikih (Literatura, Odzven 2011, Emzin, Lepa igra – zbornik ob razstavi v Mestni galeriji Ljubljana  ...), nekaj pa jih je nastalo posebej za zbirko. Vsebinsko se besedila navezujejo na glasbo, ki je bila, kot objekt hermenevtične refleksije, tema avtorjeve doktorske naloge, poezijo, film, gledališče, šport in pa seveda filozofijo, ki je poleg glasbe Naratov poklic. Slogovno se pisec ves čas giblje po tanki meji med filozofijo in literaturo, med strokovnim pogledom s strani in osebnim pristopom, hkrati pa se ves čas poigrava z žanri in iskanjem ter vzpostavljanjem lastnega jezika. Spremno besedo je napisal dr. Mladen Dolar.

O avtorju in njegovem delu

Boštjan Narat je odprt, zvedav in resen človek, ki svoje sile usmerja v plovbo po najrazličnejših svetovih. Večina ljudi ga povezuje z glasbenimi vodami, predvsem s skupino Katalena, s katero je poskrbel, da se je že skoraj pozabljena ljudska glasba v svoji nadčasovni dimenziji zlila z našim tu in zdaj. Da pa ne bi ostalo vse le pri »novih oblačilih ljudskosti«, se je s svojo senzibilnostjo podal tudi na pota kantavtorske glasbe ter s svojo glasbeno-besedilno poetiko obogatil našo glasbeno tradicijo na področju, kjer je to vse prej kot lahko. Ker počne vse s poglobljeno refleksijo, ne preseneča, da ga je študijsko zaneslo v vrtince »ljubljenja modrosti«, v katerih je uspešno združeval svoji ljubezni, filozofijo in glasbo. Še en filozof, porečete, a to je na »prvi pogled« še najmanj, pa s tem ne mislim vodenja cikla pogovorov z nenavadnim naslovom Filozofiranje v varieteju v ljubljanski kavarni Union, temveč predvsem njegove druge »moduse vivendi«, ki ne pritičejo običajni predstavi o aktivnosti filozofov: recimo njegove nastope v performansih in predstavah prodornih mlajših režiserjev ali v slovenski nogometni literarni reprezentanci, v kateri je, kar sploh ne preseneča, specialist za »igro z glavo«. Ne vem, kaj ga žene, bo že kaka frustracija, obsesija ali travma, da je k že itak uspešni karieri na različnih področjih dodal še vodenje oddaje Panoptikum na RTV Slovenija. Zdaj pa se s to knjigo poskuša še na polju esejistike, in to s širokim naborom tem, pri katerih pa vedno najde perspektivo, ki mu omogoča stvar osvetliti s presenetljivega zornega kota. Za njegovo esejiziranje je značilna mojstrska »dramaturgija besedil«, ki temelji na izvirnem, svežem in vsebini prilagojenem slogu ter ostrini misli, ki kljub pogosti zavitosti v metaforičnost (ali pa ravno zaradi tega) zarežejo v bralca.


Povezane knjige


Zbigniew Herbert: Hotel sem opisati: izbrani eseji
Zbigniew Herbert: Hotel sem opisati: izbrani eseji
22,99 €
Zbigniew Herbert
Hotel sem opisati: izbrani eseji
Ivan Sivec: Moja lepa Ukrajinka
Ivan Sivec: Moja lepa Ukrajinka
12,99 €
Ivan Sivec
Moja lepa Ukrajinka
Matic Slapšak: Mračni labirinti
Matic Slapšak: Mračni labirinti
17,99 €
Matic Slapšak
Mračni labirinti
Marija Stepanova: Z one strani
Marija Stepanova: Z one strani
7,99 €
Marija Stepanova
Z one strani
Jani Virk: Metulj v jantarju: zgodbe z roba vesolja
Jani Virk: Metulj v jantarju: zgodbe z roba vesolja
24,99 €
Jani Virk
Metulj v jantarju: zgodbe z roba vesolja
Marjan Tomšič: Srečanje: deset zgodb
Marjan Tomšič: Srečanje: deset zgodb
2,99 €
Marjan Tomšič
Srečanje: deset zgodb

Druge knjige avtorja


Janja Vidmar, Boštjan Narat: Legenda
Janja Vidmar, Boštjan Narat: Legenda
22,99 €
Janja Vidmar, Boštjan Narat
Legenda
Boštjan Narat: Podaja v prazno
Boštjan Narat: Podaja v prazno
11,99 €
Boštjan Narat
Podaja v prazno

Prijavite se na e-novice

Source