Skip to content
Jana Kovač: Igra: tri dramska besedila za otroške in mladinske gledališke skupine
19,99
Pokukaj v knjigo ...

Poezija in dramatika / e-knjige za otroke / e-knjige za mladostnike

Ocena: 78% | 15 ocen

Igra: tri dramska besedila za otroške in mladinske gledališke skupine

Jana Kovač


Zbirka dramskih besedil Jane Kovač, z naslovom Igra je osnovana na ideji, da je gledališče mogoče približati mlajšemu občinstvu na domiseln način, pri katerem v ospredje ni postavljena le vsebina literarnih predlog, temveč tudi praksa gledališkega ustvarjanja.


Lastnost Vrednost
Založba OŠ Staneta Žagarja Kranj
Leto izdaje 2019
Strani 51
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612903473

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Zbirka dramskih besedil Jane Kovač, z naslovom Igra je osnovana na ideji, da je gledališče mogoče približati mlajšemu občinstvu na domiseln način, pri katerem v ospredje ni postavljena le vsebina literarnih predlog, temveč tudi praksa gledališkega ustvarjanja. Naslov zbirke Igra, poudarja, da dramsko besedilo ni samo (dramska) igra v strogem literarnovednem pomenu, je tudi igra, ki otroke zabava in jim omogoča razvoj na izbranem umetniškem področju. Gledališke igre avtorica skupaj z učenci oblikuje v dejansko gledališko produkcijo in kasneje besedilo. Pri tem procesu si pomaga s prvinami improvizacijskega gledališča in ideje skupaj s svojimi mladimi igralci razvija na osnovi literarnih predlog. Na ta način učenci, ki predstavo ustvarjajo in otroci, ki si predstavo kasneje ogledajo, spoznajo vsebino literarnih besedil: drame Magnetni Deček, Milana Dekleve, romana Fantom iz Opere Gustava Lerouxa ter klasičnih pravljic, Pepelke, Mojce Pokrajculje, Zvezdice Zaspanke, Jurija Murija iz Afrike idr.

Vsa dramska besedila Jane Kovač so zapisana v metafikcijski maniri, za katero je značilno, da vsebino literarne predloge in komentar podane vsebine izmenjuje, meša ter tvori v celoto. Namen takega načina dramskega upovedovanja je, ponovno, približati mlajšemu bralcu oz. gledalcu ozadje in samo ustvarjanje, najprej gledališkega besedila in kasneje, uprizoritve. Avtorica zbirke ob besedila doda tudi nekaj napotkov in predlogov za uprizoritev v pomoč za morebitne ponovne uprizoritve v režiji drugih mentorjev gledaliških krožkov. Prav izrazita zgovornost o ozadju ustvarjanja gledališke predstave je največja prednost zbirke Igra. Viden je trud in zavzetost avtorice, da bi otrokom gledališče predstavila v širokem spektru njegovega delovanja, pri čemer je opaziti tudi skrbnost pri izboru vsebine literarnih predlog. Te so, v najboljšem pomenu besede, blizu klasičnemu literarnemu kanonu, in s tem tudi nevsiljiva kritika komercialnih in potrošnih literarnih del za otroke.

                                                Maša Pfeifer, urednica literarnih pedagoških gradiv v Pionirskem domu


Povezane knjige


Sergej Harlamov: Mnogoboj mitologij
12,99
Sergej Harlamov
Mnogoboj mitologij
Ivana Komel Solo: Narejeno iz metala in kamnov
12,99
Ivana Komel Solo
Narejeno iz metala in kamnov
Zvezdana Majhen: Gnezdo srca
9,99
Zvezdana Majhen
Gnezdo srca
Bei Dao: Nismo nedolžni
16,99
Bei Dao
Nismo nedolžni
Radmila Lazić: Brez anestezije
12,99
Radmila Lazić
Brez anestezije
Breda Krošelj: Spomin na RGL
9,99
Breda Krošelj
Spomin na RGL