Skip to content
Vlado Žabot: Sveta poroka
15,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Poezija in dramatika

Ocena: 78% | 15 ocen

Sveta poroka

Vlado Žabot


Literarne pokrajine Vlada Žabota so prežete z motivi iz starega ljudskega izročila, ki jih avtor z velikim občutkom za etimologijo jezika oživlja, da bi se dokopal do prvinskega v človeku, za katerega meni, da se v času ne spreminja. V Sveti poroki je staroslovanski mit o Zelenem Juriju ujel v veličastno epsko pesnitev v heksametrih, ki je prva te vrste pri nas.


Lastnost Vrednost
Založba Beletrina
Zbirka eBeletrina
Spremna beseda Vitomir Belaj in Boris A. Novak
Leto izdaje 2016
Strani 146
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612842369

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Dvojčka Jurij in Mara sta ob rojstvu ločena, da bi se kasneje znova našla, se poročita, da bi se kruto razšla, se vzljubita, da bi se sovražno prezirala − ujeta sta v krvavem krogotoku, ki nenehno prehaja iz življenja v smrt in nazaj v življenje. Njuna žalostna zgodba je dolžnostna daritev bogovom, ki terjajo svoj davek, da bi ohranjali red stvari v prid ljudem. A protagonisti v tej epski pesnitvi niso le lutke v rokah bogov. Skozi mogočen in živ poetični jezik v zaklinjevalskem ritmu heksametra nihajo med pokornostjo bogovom in magnetom strasti: blodijo po močvirnatih krajinah hrepenenja, mežikajo skozi meglice prividov in se pred neurji maščevanja zatekajo pod krošnjo arbor mundi, drevesa sveta. A zla slutnja je za človeka, ki se lastni usodi ne boji pogledati v oči, vedno zlovešče blizu. Starodavni mit v Žabotovi Sveti poroki čarobno oživi, kot bi vseskozi ždel v podtalju nezavednega in čakal, da se naseli in povsem udomači v tej avtorjevi epski stvaritvi.

Pisatelj Vlado Žabot prihaja iz prekmurskega okolja. Rojen je leta 1958 v Šafarskem pri Razkrižju. Diplomiral je iz slovenščine in primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti. Dela kot publicist in samostojni književnik. Je pobudnik in organizator vsakoletne nagrade za najboljši slovenski roman kresnik.


Povezane knjige


Paul Celan: Zbrane pesmi I
23,99 €
Paul Celan
Zbrane pesmi I
Sergej Harlamov: Mnogoboj mitologij
12,99 €
Sergej Harlamov
Mnogoboj mitologij
Ivana Komel Solo: Narejeno iz metala in kamnov
12,99 €
Ivana Komel Solo
Narejeno iz metala in kamnov
Zvezdana Majhen: Gnezdo srca
9,99 €
Zvezdana Majhen
Gnezdo srca
Bei Dao: Nismo nedolžni
16,99 €
Bei Dao
Nismo nedolžni
Radmila Lazić: Brez anestezije
12,99 €
Radmila Lazić
Brez anestezije

Druge knjige avtorja


Vlado Žabot: Sukub
4,99 €
Vlado Žabot
Sukub
Vlado Žabot: Sveti boj
19,99 €
Vlado Žabot
Sveti boj