Skip to content
Andrej Jus: Na trati
7,99
Pokukaj v knjigo ...

Poezija in dramatika

Ocena: 78% | 15 ocen

Na trati

Andrej Jus


Na trati je majcena knjiga. Pa vendar tako velika.


Lastnost Vrednost
Založnik Sanje
Zbirka Sanjska knjigica
Oprema Eda in Tajda Pavletič
Leto izdaje 2015
Strani 64
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612743581

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Pod drobnimi prsti Andrejeve poezije se jasneje vidi, da se svetloba vnanjega spočenja v jasminovem popku. Da mehka kopita in bosi podplati masirajo zemljo. Da nas najmanjši sesalci žgečkajo, da bi jih pobožali. Božali. Zvrnímo se torej na prostrano trato, sluhnimo, kaj čmrlj prigovarja čmrljíci, polovimo vdihe za meglo skrite lune, popihajmo v peno, ki rezgeta in se trese, a se v resnici še najbolj peni, se za majhenkast trenutek spomnimo težkastih stvari, pa se spet nato falotasto lotimo sola za fagot, da bo himna postala ringaraja in da bodo dežnikove raztegnjene okončine ulovile jezno nebo, a tudi vrvohodca. Za trenutek postanimo zvezda. 
Janina rahla ilustracija se usede na nabrekle kaplje in zdrsi po suhi površini sveta. Svet se tedaj odžene s praga. Na vsem lepem je slišati plivkajoče hrepenenje, čutiti je uhajajoče žarke, ki izdihnejo napetost – prostor tam čez je skoraj breztežen, besede prosojne, koža pastelna, sladka in dišeča. Janina likovna misel podrži zrak, da njen glas nato z ljubeznijo podeli skrivnost: hrup hrup hrup pojenja …

Andrej Jus je leta 2007 diplomiral iz gledališke in radijske režije na AGRFT. Njegova prva režija v profesionalnem gledališču je bila predstava Hočevski medved v sezoni 2006/2007 SLG Celje. V to gledališče se je še vrnil, režiral pa je tudi v tujini. V sodelovanju z Epicentrom je uprizoril tri avtorske projekte, svoje predstave je ustvaril še v gledališču SNG Nova Gorica, DOM Ljubljana in na Festivalu Velenje.
Jana Kocjan, arhitektka, ilustratorka in prevajalka iz norveščine. Leta 2010 je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo, s študijem lingvistike pa nadaljevala v Trondheimu na Norveškem. Živi in ustvarja v Stavangerju, Norveška.


Povezane knjige


Denis Škofič: Seganje
9,99
Denis Škofič
Seganje
Lawrence Ferlinghetti: Prvo in zadnje vsega
9,99
Lawrence Ferlinghetti
Prvo in zadnje vsega
Karmen Zupančič: Za Z.
1,99
Karmen Zupančič
Za Z.
Tonja Jelen (urednica): Rokerji pojejo pesnike
9,99
Tonja Jelen (urednica)
Rokerji pojejo pesnike
Edvin Fliser: Odmevi srca v pesmih in besedilih
4,99
Edvin Fliser
Odmevi srca v pesmih in besedilih
Gregor Preac: Buganda Nilski konj
4,99
Gregor Preac
Buganda Nilski konj