Skip to content
Andrej Jus: Na trati
7,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Poezija in dramatika

Ocena: 78% | 15 ocen

Na trati

Andrej Jus


Na trati je majcena knjiga. Pa vendar tako velika.


Lastnost Vrednost
Založba Sanje
Zbirka Sanjska knjigica
Ilustracije Jana Kocjan
Oprema Eda in Tajda Pavletič
Leto izdaje 2015
Strani 64
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612743581

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Pod drobnimi prsti Andrejeve poezije se jasneje vidi, da se svetloba vnanjega spočenja v jasminovem popku. Da mehka kopita in bosi podplati masirajo zemljo. Da nas najmanjši sesalci žgečkajo, da bi jih pobožali. Božali. Zvrnímo se torej na prostrano trato, sluhnimo, kaj čmrlj prigovarja čmrljíci, polovimo vdihe za meglo skrite lune, popihajmo v peno, ki rezgeta in se trese, a se v resnici še najbolj peni, se za majhenkast trenutek spomnimo težkastih stvari, pa se spet nato falotasto lotimo sola za fagot, da bo himna postala ringaraja in da bodo dežnikove raztegnjene okončine ulovile jezno nebo, a tudi vrvohodca. Za trenutek postanimo zvezda. 
Janina rahla ilustracija se usede na nabrekle kaplje in zdrsi po suhi površini sveta. Svet se tedaj odžene s praga. Na vsem lepem je slišati plivkajoče hrepenenje, čutiti je uhajajoče žarke, ki izdihnejo napetost – prostor tam čez je skoraj breztežen, besede prosojne, koža pastelna, sladka in dišeča. Janina likovna misel podrži zrak, da njen glas nato z ljubeznijo podeli skrivnost: hrup hrup hrup pojenja …

Andrej Jus je leta 2007 diplomiral iz gledališke in radijske režije na AGRFT. Njegova prva režija v profesionalnem gledališču je bila predstava Hočevski medved v sezoni 2006/2007 SLG Celje. V to gledališče se je še vrnil, režiral pa je tudi v tujini. V sodelovanju z Epicentrom je uprizoril tri avtorske projekte, svoje predstave je ustvaril še v gledališču SNG Nova Gorica, DOM Ljubljana in na Festivalu Velenje.
Jana Kocjan, arhitektka, ilustratorka in prevajalka iz norveščine. Leta 2010 je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo, s študijem lingvistike pa nadaljevala v Trondheimu na Norveškem. Živi in ustvarja v Stavangerju, Norveška.


Povezane knjige


Paul Celan: Zbrane pesmi I
23,99 €
Paul Celan
Zbrane pesmi I
Sergej Harlamov: Mnogoboj mitologij
12,99 €
Sergej Harlamov
Mnogoboj mitologij
Ivana Komel Solo: Narejeno iz metala in kamnov
12,99 €
Ivana Komel Solo
Narejeno iz metala in kamnov
Zvezdana Majhen: Gnezdo srca
9,99 €
Zvezdana Majhen
Gnezdo srca
Bei Dao: Nismo nedolžni
16,99 €
Bei Dao
Nismo nedolžni
Radmila Lazić: Brez anestezije
12,99 €
Radmila Lazić
Brez anestezije