Skoči na vsebino

Roman Rozina : Tujintuj

Podrobnosti knjige

Sodobni romani (20. in 21. st.)

Tujintuj Roman Rozina

Roman Tujintuj Romana Rozine, dobitnika književne nagrade kresnik, se naslanja na Kosmačevega Tantadruja in govori o nesprejemanju drugačnosti. Trk različnih svetov se dogaja v lovskem domu, v katerem paravojaška skupina zadržuje skupino beguncev.


Lastnost Vrednost
Založba Mladinska knjiga
Zbirka e-Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2023
Strani 150
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789610171997

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Roman Rozina: Tujintuj
Roman Rozina: Tujintuj
19,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Obe zgodbi, Tujintuj in Tantadruj, govorita o nesprejemanju drugačnosti in drugačnih, o trku različnosti in različnih. In obe se odvijeta v enem samem dnevu in noči. Na stran beguncev se postavi humanitarno društvo, ki v medsebojnih obračunih s čuvaji meje ne sooči le različnih prepričanj o solidarnosti, temveč tudi pomaga prebežnikom in skrbi, da bi jim v postopkih ne bile kratene človekove pravice. Na dan prihajajo še drugi interesi, strahovi in osebne zgodbe domačinov.

Skrivne povezave, ilegalne dejavnosti

V lovskem domu v bližini meje, ki jo begunci in migranti pogosto skrivoma prehajajo, ima sedež paravojaška skupina, ki izvaja nadzor nad nezakonitimi prehodi. Na tem področju se srečujejo kriminalne združbe, posli se sklepajo pod mizo. Lovska družina na primer je mimo nadzornikov speljala reke denarja. Vsi zajeti begunci niso nastanjeni v barakarska naselja, ampak polovljeni in »prodani« v roke zasebnikov za delo, nekateri vrnjeni v državo, iz katere so prestopili mejo.

Navzkrižje interesov, osebne zgodbe

Vprašanja solidarnosti z begunci in migranti, ki izrazito delijo javnost in budijo vsakršne strasti, vstopajo v zgodbo z vseh vetrov. V medsebojnih obračunih se ne soočijo samo različna prepričanja in strahovi, temveč se razgalijo tudi številni človeški značaji, pridejo na dan osebne zgodbe. V nespoznavno sivino ostaja ujeta le skupina beguncev.

V tej amorfni masi se ne vidijo posamezne usode, so kot megla po pomladanski nevihti. Četudi so goste in nepredirne, že kmalu postanejo prozorne, izginejo izpred oči in iz spomina. »Begunski val niso begunci, niso ljudje, niso zgodbe, ampak naravni pojav, ki pride in bo odšel, nekaj, kar lahko gledamo, nekaj, česar se ne dotikamo, da se ono ne dotakne nas.«

 

Pisatelj Roman Rozina (1960) že dolgo publicistično deluje v Zasavju, v zadnjem poldrugem desetletju pa se je aktivno začel ukvarjati s pisanjem leposlovja ter v tem času objavil pet romanov in štiri knjige kratke proze. Za romana Štirje v vrsto (2011) in Zločin in ljubezen (2016) je bil nominiran za kresnika, za Županskega kandidata Gamsa (2014) pa je prejel nagrado modra ptica. Z romanom Sto let slepote, nagrajenim s kresnikom za leto 2021, je izpisal ambiciozno delo in ustvaril »zgodovinsko fresko slovenskega 20. stoletja«, ki v razvejeno rodbinsko sago o družini Knap vpleta številne dogodke iz dejanske zgodovine zasavskih rudarskih revirjev.


Povezane knjige


John Steinbeck: Zablodeli avtobus
John Steinbeck: Zablodeli avtobus
17,99 €
John Steinbeck
Zablodeli avtobus
Sylvain Tesson: V sibirskih gozdovih
Sylvain Tesson: V sibirskih gozdovih
17,99 €
Sylvain Tesson
V sibirskih gozdovih
Andreï Makine: Otočje drugačnega življenja
Andreï Makine: Otočje drugačnega življenja
17,99 €
Andreï Makine
Otočje drugačnega življenja
Romain Gary (Émile Ajar): Življenje pred seboj
Romain Gary (Émile Ajar): Življenje pred seboj
17,99 €
Romain Gary (Émile Ajar)
Življenje pred seboj
Adeline Dieudonné: Resnično življenje
Adeline Dieudonné: Resnično življenje
17,99 €
Adeline Dieudonné
Resnično življenje
Sanja Pregl: Gin in tonik
Sanja Pregl: Gin in tonik
25,99 €
Sanja Pregl
Gin in tonik

Druge knjige avtorja


Roman Rozina: Županski kandidat Gams
Roman Rozina: Županski kandidat Gams
11,99 €
Roman Rozina
Županski kandidat Gams
Roman Rozina: Sto let slepote
Roman Rozina: Sto let slepote
26,99 €
Roman Rozina
Sto let slepote

Prijavite se na e-novice

Source