Skoči na vsebino

Sofokles : Antigona

Podrobnosti knjige

Klasični romani (do 20.st.) / Domača branja

Antigona Sofokles

Znamenita antična tragedija v prevodu Kajetana Gantarja, ki je izšla v sklopu zbirke Matura, ki vključuje izbor srednješolskega maturitetnega branja.


Lastnost Vrednost
Založba Mladinska knjiga
Prevod Kajetan Gantar
Leto izdaje 2023
Strani 80
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789610171874

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Sofokles: Antigona
Sofokles: Antigona
9,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Sofoklesova tebanska trilogija

Antigona je ena od treh Sofoklesovih tragedij, ki opisujejo tebansko kraljevo družino. Mednje štejemo dela Kralj Ojdip, Antigona in Ojdip na Korintu.

Tragičen lik kralja Ojdipa, očeta Antigone

Antigona je hči Ojdipa in Jokaste. V prvem delu trilogije, v tragediji Kralj Ojdip, Ojdip ubije očeta in se poroči z lastno materjo, s katero imata štiri otroke. Ko Ojdip spozna, kaj je storil, si iztakne oči in odide v prostovoljno izgnanstvo. Antigona in njena sestra Ismena spremljata slepega očeta Ojdipa v pregnanstvo. Po Ojdipovi smrti se vrneta v Tebe, da bi preprečili prerokovan dvoboj bratov Polinejk in Eteokles, ki sta si po Ojdipovem odhodu razdelila oblast v Tebah. Ko je brat pregnal Polinejka, je ta zbral vojake in začel oblegati Tebe. V spopadu sta oba obležala mrtva. Na tem mestu se začne tragedija Antigona.

Drzna nepokorščina Antigone

Antigona odvleče Polinejkovo truplo na Eteoklovo grmado in skuša pridobiti sestro za sodelovanje pri bratovem pokopu, vendar brez uspeha. Dobrosrčna Ismena s povprečnim ženskim značajem sicer občuduje pogum svoje sestre, vendar njeno početje označi za blazno.

Že ob prvem svitu je kralj Kreon, ki je ravnokar prevzel oblast, razglasil svoj vladarski program. Med drugim prepoveduje tudi pokop Polinejkovega trupla, ker je le-ta sodeloval v boju proti državi. Antigona, ki raje kot zakonom države sledi nezapisanim človeškim zakonom, truplo kljub temu prekrije s plastjo peska in tako opravi simboličen obred pokopa.

Ko je drugič ob njegovem truplu, da bi nanj izlila trojen pitni dar, jo pri dejanju zalotijo stražarji. Odpeljejo jo pred kralja, kjer prizna svoje dejanje in Kreon jo obsodi na smrt. A njena smrt ni edina v nizu nadaljnjih tragičnih dogodkov, saj se uresniči prerokba vidca Terejziasa, ki napove družinsko tragedijo.

»Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu!«

Antigona je tragična junakinja, ki je sicer fizično uničena, vendar je moralna zmagovalka. Na drugi strani pa je Kreon ohranil svojo fizično eksistenco, vendar je za to plačal davek, saj je ob tem doživel popoln moralni zlom.

Osnovni konflikt, na katerem temelji Sofoklova tragedija – Kreonova prepoved pokopa Polinejkovega trupla in motiv dekleta, ki kljubuje tej prepovedi, motiv sestre, ki postavlja ljubezen do mrtvega brata višje kot državni zakon – ta motiv je po vsej verjetnosti Sofoklova izvirna stvaritev, saj sledov tega motiva ne srečamo nikjer pred njim.

 

Sofokles (ok. 495 pr. n. št. – ok. 406 pr. n. št.) je bil rojen v atiškem demosu Kolonu. V mladosti je v svojih dramah tudi sam nastopal in očaral gledalce. Kot igralec in dramatik je ostal ljubljenec atenskega občinstva do smrti. Bil je izredno plodovit pisatelj, napisal je 130 dram, od katerih se jih je le sedem ohranilo v celoti: Ajant, Antigona, Trahinke, Kralj Ojdip, Elektra, Filoktet in Ojdip v Kolonu. V središču njegove dramatike niso bili bogovi, bolj ga je zanimal zapleteni mikrokozmos človeške duševnosti.


Povezane knjige


Henrik Ibsen: Nora (Hiša lutk)
Henrik Ibsen: Nora (Hiša lutk)
9,99 €
Henrik Ibsen
Nora (Hiša lutk)
Theodor Fontane: Zmote in zmešnjave
Theodor Fontane: Zmote in zmešnjave
31,99 €
Theodor Fontane
Zmote in zmešnjave
François-Marie Arouet Voltaire: Kandid ali Optimizem
François-Marie Arouet Voltaire: Kandid ali Optimizem
François-Marie Arouet Voltaire
Kandid ali Optimizem
Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Bratje Karamazovi
Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Bratje Karamazovi
Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Bratje Karamazovi
Neznan avtor: Življenje Lazarčka s Tormesa
Neznan avtor: Življenje Lazarčka s Tormesa
16,99 €
Neznan avtor
Življenje Lazarčka s Tormesa
Dominik Smole: Antigona
Dominik Smole: Antigona
Dominik Smole
Antigona

Druge knjige avtorja


Sofokles: Antigona/Kralj Ojdipus
Sofokles: Antigona/Kralj Ojdipus
9,99 €
Sofokles
Antigona/Kralj Ojdipus
Sofokles: ANTIGONA
Sofokles: ANTIGONA
10,99 €
Sofokles
ANTIGONA

Prijavite se na e-novice

Source