Skoči na vsebino

Dominik Smole : Antigona

Podrobnosti knjige

Klasični romani (do 20.st.) / Dramatika / Domača branja

Antigona Dominik Smole

Interpretacija klasične grške tragedije Antigona iz leta 1960, v kateri je slovenski dramatik Dominik Smole poudaril posameznikovo osamljenost v boju proti sistemu, nasprotje med oportunizmom in vztrajanjem.


Lastnost Vrednost
Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2022
Strani 152
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789610171478

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Dominik Smole: Antigona
Dominik Smole: Antigona
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Antigona Antigona je hči Ojdipa in Jokaste. S sestro Ismeno spremljata slepega očeta Ojdipa v pregnanstvo. Po Ojdipovi smrti se vrneta v Tebe, da bi preprečili prerokovan dvoboj bratov Polinejk in Eteokles, ki sta si po Ojdipovem odhodu razdelila oblast v Tebah. Ko je brat pregnal Polinejka, je ta zbral vojake in začel oblegati Tebe. V spopadu sta oba obležala mrtva. Prvi obvelja za izdajalca, drugi za junaka.

Tebanski kralj ukaže, naj izdajalčevo truplo razpada pred obzidjem, junakovo pa naj bo pokopano z vsemi častmi. Temu se upreta sestri bratov Antigona in Ismena, saj zagovarjata zakon, da morajo biti vsi mrtvi pokopani.

Smole je Sofoklejevo mitološko zgodbo o Antigoni, ki brata Polineika pokoplje kljub kraljevi prepovedi, moderniziral in jo preoblikoval v sodobno tragedijo.

Posebnost njegove interpretacije je, da je naslovna junakinja fizično odsotna, o njenih mislih in dejanjih govorijo ostale dramske osebe. Antigonin upor ni več naperjen proti despotu, njena aktivnost predstavlja uresničenje vesti in duhovnih vrednot.

Med snovnimi samosvojostmi je na prvem mestu seveda lik Antigone: drugače kot pri Sofoklu in Anouilhu se v Smoletovi drami Antigona sploh ne pojavi. (…) To seveda ne pomeni, da je Antigona zategadelj kaj manj navzoča. Narobe: že zgolj dejstvo, da je ni, a da zavoljo te nenavzočnosti tako rekoč vsi drugi o njej nenehoma govore, opisujejo njeno vedênje, sklepajo o njenih dejanjih in celo navajajo njene ključne stavke – spričuje, da je v resnici vsa, kolikor je jè, skozinskoz postavljena v središče tebanskega sveta (…). Vasja Predan, Antigona, zbirka Kondor, 1996


Povezane knjige


Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Besi
Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Besi
24,99 €
Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Besi
George Eliot: Slike iz duhovniškega življenja
George Eliot: Slike iz duhovniškega življenja
24,99 €
George Eliot
Slike iz duhovniškega življenja
Gustave Flaubert: Salambô
Gustave Flaubert: Salambô
22,99 €
Gustave Flaubert
Salambô
Charlotte Brontë: Profesor
Charlotte Brontë: Profesor
34,99 €
Charlotte Brontë
Profesor
Jane Austen: Lady Susan
Jane Austen: Lady Susan
25,99 €
Jane Austen
Lady Susan
Sofokles: Antigona
Sofokles: Antigona
9,99 €
Sofokles
Antigona

Prijavite se na e-novice

Source